Umeå Energi Arena

Umeå Energi Arena, hemmaplan för fotbollslaget Umeå FC, är en livlig mötesplats för sportevenemang i hjärtat av Umeå.

Umeå Energi Arena

Historisk Översikt av Umeå Energi Arena

Umeå Energi Arena, tidigare känd som Gammliavallen och T3 Arena, har en anrik historia som sträcker sig tillbaka till invigningen den 7 juni 1925. Belägen i stadsdelen Haga, nedanför det natursköna friluftsområdet Gammlia, har arenan länge varit Umeås hjärta för fotbollsevenemang och sammankomster.

Umeå Energi Arena – En Central Punkt i Umeås Sportliv

Umeå Energi Arena utgör en central punkt i Umeås sportliv och har genom åren varit värd för otaliga minnesvärda matcher och evenemang. Dess närhet till Umeås universitet och dess studentliv tillför en unik atmosfär som förenar både lokalbefolkning och studenter.

 • Arena Namn
  • Första namn: Gammliavallen
  • Tidigare namn: T3 Arena
  • Nuvarande namn: Umeå Energi Arena
 • Belägenhet
  • Stadsdel: Haga
  • Nära friluftsområdet: Gammlia
 • Viktiga Händelser
  • Invigningsdatum: 7 juni 1925
  • Värd för lokala och nationella fotbollsevenemang
År Händelse Betydelse
1925 Invigning av Gammliavallen Startpunkt för Umeås fotbollshistoria
Före 2000-talet Gammliavallen är huvudarena Central plats för sport och evenemang
Efter 2000-talet Uppgradering och namnbyte till T3 Arena Modernisering och förbättrad publikupplevelse
Nutid Umeå Energi Arena Fortfarande en central plats för fotboll och samhällsevenemang

Publikkapacitet och Publikrekord

Med en kapacitet att välkomna 6 000 åskådare, står Umeå Energi Arena som den största fotbollsstadion i Umeå. Ett minnesvärt ögonblick i arenans historia är publikrekordet från 1996, då 12 127 personer samlades för att se Umeå FC spela mot IFK Göteborg i Allsvenskan, en match som slutade i en spännande oavgjord 1–1.

Renovering och Modernisering

Åren 2009–2011 var en period av omfattande renovering och ombyggnad för arenan. Tidigare löparbanor avlägsnades till förmån för en ny friidrottsanläggning belägen intill Iksu. Fotbollsplanen flyttades närmare huvudläktaren, och en ny träläktare ersatte den äldre läktaren. Dessutom tillkom en mindre läktare vid den södra kortsidan, intill den nya innebandyhallen. En uppgradering av konstgräset till en Fifa tvåstjärnig status gjorde planen godkänd för spel i europeiska klubblagsturneringar.
Umeå Energi Arena är en modern fotbollsstadion i Umeå, hemmaplan för Umeå FC och plats för livliga sportevenemang.

Hemmalag och Stora Evenemang

Umeå Energi Arena är stolt hemmaplan för Umeå IK i Elitettan och Umeå FC i Division 1 Norra. Arenan är också en viktig plats för Umeå fotbollsfestival, där invigningen hålls och finalmatcherna för de äldre åldersklasserna utspelas, vilket belyser arenans centrala roll i lokal fotboll.
Läs även artikeln Mölndal Energi.

Namnrättigheter och Sponsring

I juni 2011 gav kommunens arbetsutskott grönt ljus för Umeå IK och Umeå FC att sälja rättigheterna till arenans namn. Detta ledde till att telekomföretaget T3 blev ny namnsponsor i juli 2011, med ett avtal som sträckte sig över tre år. I september samma år fastställdes det att Gammliavallen skulle byta namn till T3 Arena.

Umeå Energi tog över som namnsponsor i september 2015, vilket markerade början på en ny era för arenan som nu bär det nuvarande namnet Umeå Energi Arena.

Umeå Energi Arena Idag

Umeå Energi Arena står idag som en modern och funktionell arena som inte bara är en mötesplats för sportevenemang, utan också för olika kulturella och samhällsorienterade aktiviteter. Dess fortsatta utveckling och underhåll säkerställer att den förblir en viktig del av Umeås stadsbild och en källa till lokal stolthet.
Här finns en liknande artikel på samma tema: Alingsås Energi.